Kronen, vullingen en bruggen

Er bestaan veel oplossingen voor tandproblemen, gelukkig maar! In dit artikel bespreek ik kronen, vullingen en bruggen, en wat het verschil er tussen is.

Kronen

Een kroon is een kapje van metaal of porselein dat precies over de tand heen past. Het kan nodig zijn wanneer een vulling niet voldoende is, bijvoorbeeld omdat een groot deel van de tand is afgestorven door tandbederf of cariës.
Als de kroon van metaal is, dan wordt er voor het uiterlijk wel een tandkleurig laagje porselein overheen gemaakt, maar de kroon kan ook volledig uit porselein bestaan.

Kroon, een kapje over een tand of kies
De tandarts zal de tand afslijpen, daarna een afdruk van de tand maken, waarna de kroon zal worden gemaakt. Bij de laatste afspraak plaatst de tandarts te kroon op je tand en wordt deze vastgemaakt met een soort cement. Dat zit stevig! Daarom gaat een kroon ook erg lang mee.

 

Vullingen

Een vulling wordt gebruikt om een gaatje op te vullen en ervoor te zorgen dat je tand geen pijn meer doet en dat je dentine of tandbeen eronder is beschermd.

Er bestaan 2 soorten vullingen: een amalgaamvulling (bovenste foto) en een composietvulling (onderste foto). Een vulling met amalgaam is zilverachtig grijs, terwijl een vulling van composiet wit is. Het is dan ook logisch dat amalgaamvullingen alleen achteraan in kiezen worden gebruikt, want het oogt niet zo mooi als een van je voortanden er grijs uitziet!

kwik-amalgaan-vulling   composite_med_hr

Het is wel zo dat amalgaamvullingen wat langer meegaan, maar je tandarts kan je hier meer advies over geven.

 

Bruggen

Een brug werkt op dezelfde manier als een kroon; het is een kapje, maar dan voor over meerdere tanden die zijn aangetast, of om een lege plaats te overbruggen waar een tand ontbreekt (zie foto hieronder). Een brug zit op meerdere plaatsen vast en is gemaakt uit metaal, porselein of een combinatie hiervan. Voor bruggen die zichtbaar in de mond worden geplaatst wordt porselein of een combinatie gebruikt, en voor kiezen die een brug nodig hebben wordt vaker metaal gebruikt.

brug1

In principe werkt het dus op dezelfde manier als een kroon, en de tanden zullen ook op dezelfde manier worden voorbereid op de plaatsing van de brug. Eerst worden de tanden wat bijgeschaafd en geslepen, er wordt een afdruk gemaakt die wordt gebruikt om de brug te vervaardigen, en daarna wordt de brug vastgemaakt met een soort cement.

 

Conclusie

Hopelijk heb je geen bruggen, vullingen of kronen nodig, en is jouw gebit in optimale conditie! Heb je ze wel nodig, dan zijn we blij dat ze bestaan, want het helpt je van veel problemen af. Het is goed om te weten dat kronen, vullingen en bruggen alleen worden gebruikt voor tanden die niet gezond meer zijn, en die al een deel zijn afgestorven. Ben jij op zoek naar een product om je tanden schoner en witter te maken? Dan hoef je niet met bruggen en kronen aan de slag te gaan. Je kunt gewoon je tanden bleken!

Tandheelkunde-1024x683

Dit hoeft niet duur te zijn, want je kunt het gemakkelijk zelf thuis doen. Lees meer informatie over tanden bleken en leer de beste producten op de markt kennen in onze top 5 met beste tandbleekproducten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>